Clinton povodom 25. godišnjice Dejtona citirao Izetbegovića: Bio je u pravu i tada i danas

Povodom 25 godišnjice od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosni i Hercegovini i njenim stanovnicima je poruku poslao i bivši američki predsjednik Bill Clinton prilikom čega je citirao Aliju Izetbegovića.”Uvijek ću vjerovati da ono što smo postigli kampanjom NATO-a i u teškim pregovorima u Dejtonu predstavlja najvažnije postignuće mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje BiH da bi se spriječilo ubijanje i što je trebalo da se desi užasni genocid u Srebrenici kako bi potakli sve članice NATO-a na djelovanje”, rekao je Clinton, no da je sada zahvalan što je održan mir koji je tada dogovoren.

Mir je bio samo početak, a on kaže da je ostalo još mnogo toga da se uradi s obzirom na duboke unutrašnje tenzije koje ne prestaju.

“Znamo i da i dalje ima premalo ekonomskih mogućnosti, posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene”, istakao je Klinton.

Kazao je da dok se borimo sa trenutnim izazovima ne smijemo zaboraviti postignuće od prije 25 godina.

“Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu tada i danas”, poručio je Klinton.

Bosnu i Hercegovinu i njene građane je ohrabrio i riječima da imamo prijatelje širom svijeta koji žele da uspijemo i koji stoje uz nas.

(Preuzeto: Klix)