Bahatim i nezakonitim smjenama Vlada Kadrije Hodžića Tuzlanski kanton vodi u anarhiju i bezakonje

Naprasnom, nezakonitom i bahatom smjenom menadžmenta Radio televizije Tuzlanskog kantona, „ekspertna“ Vlada TK, kako je sami svojevremeno nazvaše, još jednom je potvrdila stvarnu bit svog postojanja i djelovanja, a to je primarno rješavanje ličnih interesa, bez obzira na posljedice po zajednicu i građane.

Kako drugačije objasniti da mimo svih predviđenih zakonskih procedura, u stilu sjevernokorejskog režima, Nadzorni odbor RTV TK imenovan prije samo mjesec dana, bez potpunog izvještaja o radu koji još uvijek nije razmatrala ni Vlada Tuzlanskog kantona i bez saglasnosti Vlade o razrješenjima, samo preko noći kršeći Statut RTVTK, Zakon o RTV TK i Zakon o javnim preduzećima, jedno javno preduzeće ostavi bez direktora, direktorice za program i direktora za razvoj, a da nakon toga nisu imenovane nove ovlaštene osobe.

Samovolja članova Nadzornog odbora JP RTV TK, koji smjene vrši kršeći zakone i bez saglasnosti Vlade Tuzlanskog kantona, trebala bi biti predmet nadležnih u tužilaštvima i inspekcijama, koji po svaku cijenu moraju zaustaviti anarhiju koja prijeti da postane praksa u radu i djelovanju Vlade Tuzlanskog kantona.

Ono što sve građane Tuzlanskog kantona treba da brine je da nezakonito i bahato pokazivanje mišića na javnom preduzeću koje je u godini pandemije povećalo prihode za 31 % u odnosu na 2019. godinu, a koje je, zarad nečijeg zamišljenog roka za smjene, ostavljeno bez uprave, postaje matrica nezakonitog djelovanja Vlade Kadrija Hodžića, koji se očigledno nema snage oduprijeti nezakonitim radnjama u koje ga uvlače oni koji njime i Vladom upravljaju iz sjene.

Bojimo se da po istoj matrici, kršeći niz zakona, većina u Skupštini Tuzlanskog kantona planira usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će biti razmatran na  slijedećoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona poziva premijera Kadriju Hodžića da se odupre nezakonitim radnjama u koju ga svjesno uvlače koalicioni partneri koji su ga imenovali, te zaustavi anarhiju koja prijeti da uništi zakonski i pravni sistem Tuzlanskog kantona i dodatno tužbama obespravljenih optereti budžet Tuzlanskog kantona.

KO SDA TK